Rugbyicoon Hans Peter van Heusden

Hans Peter van Heusden (78) was dit seizoen interim-coach bij de mannen van RC Zwolle. De voormalig horecaondernemer zou zondag in eigen huis afzwaaien na het laatste duel met Breda. De tegenstander liet echter verstek gaan wegens personele problemen. De waardering voor de oudgediende is er niet minder om.

Hoe raakt een rugbyicoon op leeftijd als Hans Peter van Heusden uit de Randstad zomaar in Zwolle verzeild? Het antwoord komt van voorzitter en selectiespeler Daan van Rooijen. ,,We zaten zonder coach en ik kende ‘HP’ uit mijn tijd bij RC Hilversum. Ik benaderde hem al eerder, maar nu hapte hij toe. Een markante man met veel kennis en ervaring die elke dinsdag vanuit Ouderkerk aan de Amstel naar Zwolle kwam en ook bij alle wedstrijden present was.”

Ook captain Neville Andrews, die stopt als speler maar doorgaat als hoofd van de technische commissie, heeft Van Heusden hoog zitten. ,,Ik wou dat ik hem eerder had ontmoet. Hij is een visionair die zegt wat hij denkt. Met een uitgesproken mening, maar wel altijd vanuit een positieve filosofie. De ‘match’ tussen hem en de club was er al snel. Mooi dat hij in een andere rol betrokken blijft.”

,,Ik wilde ze uit de brand helpen en heb daar nooit spijt van gehad”, reageert Van Heusden. ,,RC Zwolle is een warme en hartelijke club met ook een goede sportieve ambitie. Ik weet zeker dat mijn opvolger Reinier Laurijsen het werk voortzet. Ik blijf op de achtergrond actief. De faciliteiten voor de jeugd moeten in het hele land beter worden. Ik hoop dat ik daar in Zwolle een rol in kan vervullen.”

Van Heusden kan veel en vooral prachtig vertellen. Bijvoorbeeld over zijn ontmoeting met premier Mark Rutte in het Torentje of over zijn tijd in Hilversum, waar hij talent Tim Visser onder zijn hoede had. Visser bouwde later in Engeland en Schotland een topcarrière op en werd 33-voudig Schots international. 

,,In 2004 was ik coach van een heel talentvolle lichting met onder anderen Visser, Jay Jay Boske en Fedde Lingsma. De rugbybond vond dat die spelers nog te jong waren voor deelname aan het prestigieuze Amsterdam Sevens Tournament. Ik hield mijn poot stijf en we werden pas in de halve finale uitgeschakeld door de latere winnaar. Welbeschouwd was die tijd de mooiste periode uit mijn coachloopbaan. Iedere speler kende zijn verantwoordelijkheid en investeerde in een mooie rugbytoekomst. Ja, vooral ook Tim.”

Van Heusden dreef een onderneming in sportartikelen en was tot 2018 jarenlang samen met zijn vrouw Anita uitbater van Café Bos in Amsterdam-Zuid. Een etablissement waar ‘tout’ Mokum kwam. Decennia eerder al werd de jonge Hans-Peter gegrepen door de rugbysport en werd hij lid bij The Rams in zijn woonplaats Apeldoorn. Later verkaste hij naar de Pickwick Players in Deventer. 

Hij verdiepte zich in de coaching en werkte onder andere met Amsterdamse studenten. Hij volgde nooit een trainerscursus. Totdat de bond dat verplicht stelde. ,,Ik was bezig met een opleiding sociale pedagogiek. Dat gaf ik aan. Het was kennelijk voldoende voor het ‘papiertje’ en de opmaat voor mooie jaren als coach met als afsluiting dit seizoen in Zwolle.”

,,Ik weet dat je voor een cultuuromslag de tijd moet nemen. Van participatierugby naar prestatierugby. Maar het ging hier in een versneld tempo. De mannen pikten het snel op met ook klinkende zeges en het linkerrijtje. Later werd dat door corona helaas minder. We hebben ons gehandhaafd op het een-na-hoogste niveau en ik ben daar trots op.”

Als ‘HP’ tijdens het interview hoort dat het tweede mannenteam in Enschede de titel pakt in de vierde klasse, is hij oprecht blij. ,,Want deze club zit inmiddels in mijn hart.”

Prev Frion Festival 2022
Next Een beeldverhaal van Renee Rienties over kinderleed

Comments are closed.

NO COPY !