Nog steeds unieke sfeer bij voetballend Windesheim

Het feest in Windesheim, want VSW viert haar 75-jarig bestaan. Oud-voorzitter Ab Dekker en voorzitter Rob van Tilburg vertellen over hun ervaringen bij de club die al driekwart eeuw een bijzonder plekje in het regionale amateurvoetbal inneemt.

‘Het is allemaal begonnen op de uiterwaarden van de IJssel”, opent Dekker. ,,Doordeweeks liepen er paarden, die vanuit de kolken karren met klei trokken naar de Waalsteenfabriek in Windesheim. De werknemers van diezelfde fabriek haalden op zaterdagen de paarden weer weg, maakten het veld gereed en gingen voetballen tegen andere steenfabrieken uit de regio.”

Dekker, tussen 1962 en 1989 bestuurslid van VSW, kent als één van de weinigen ook de verhalen nog uit de periode vóór de oorlog. ,,Vanuit Wapenveld kwamen jongens met de roeiboot naar de steenfabriek. In het weekend voetbalden ze tegen hun collega’s uit Windesheim.” Ook ná de oprichting van VSW, in 1947, heeft de directie van de steenfabriek geholpen het voetbal in Windesheim tot een succes te maken. ,,Boekhouder Verheijen regelde in de jaren 60 gewoon een bus om naar uitwedstrijden tegen DKB in De Krim te kunnen. En dat voor een ploegje dat speelde in de onderafdeling, hè.”

Terug
Die helpende hand staat ook in 2022 synoniem voor VSW. Men heeft elkaar in het kleine dorp op allerlei vlak hard nodig. Dekker: ,,Na de komst van het dorpshuis is het ons ook gelukt om hier voetbalvelden aangelegd te krijgen. Dat heeft bloed, zweet en tranen gekost kan ik je zeggen.”

Op diezelfde velden spelen tegenwoordig maar liefst 52 jeugdleden. Rob van Tilburg, de huidige voorzitter, hoort de jeugd zodra hij op zaterdagen achter zijn huis aan het werk is. In 2016 streek Van Tilburg vanuit Breda neer in Windesheim en hij werd kort daarop gevraagd om voorzitter te worden. ,,Inmiddels hebben we een Onder 7, -9, -11 en -12. Daarna gaan spelers 11 tegen 11 spelen op een groot veld en dán komen wij qua aantallen in de problemen. We zijn er met de KNVB over in gesprek, maar aan die situatie verandert voorlopig weinig. Spelers gaan vanaf Onder 13 naar grotere clubs in de regio. Gelukkig weten de meesten na verloop van tijd de weg naar Windesheim te vinden. De Bredewolds, de Van der Kolks, de Platenkamps, ze komen allemaal weer terug.”

Tussen grofweg 2010 en 2016 kende de club een moeilijke periode. Maar vooral dankzij teruggekeerde spelers werd het seizoen 2017-2018 er eentje om nooit meer te vergeten. Op zaterdag 9 juni volgde op eigen veld een beslissingswedstrijd voor promotie naar de derde klasse. Na de 0-0 eindstand tegen Kampen waren er 17 strafschoppen nodig om VSW als winnaar aan te wijzen. Van Tilburg: ,,Mensen zaten hier op hete kolen, want die avond vond ook de Zwolse Halve Marathon plaats. Het volksfeest dat losbarstte was ongekend. Het jaar erop degradeerden we trouwens weer, maar wat denk je? Gewoon wéér groot feest. Dat is typisch Windesheim.”
Levensader

Zowel Dekker als Van Tilburg benadrukken het belang van het dorpshuis. De voetbalclub, maar ook de muziekvereniging zorgen via dat dorpshuis voor verbinding. ,,Ook financieel gaat het goed met de club, er melden zich nog steeds nieuwe sponsoren aan”, weet de huidige voorzitter.

Ab Dekker besluit: ,,Onder het mom van ‘we laten de hond uit’ komen bewoners hier op dinsdagavonden naar de training kijken. Eigenlijk gewoon om een praatje met elkaar te maken. Dát geeft het dorpse gevoel aan Windesheim. Die kleinschaligheid en onderlinge betrokkenheid maken het hier ook na 75 jaar nog steeds uniek.”

Prev Nieuwe stolpersteine in Zwolle onthuld

Comments are closed.

NO COPY !