Kleurenspektakel in Dominicanenkerk

Paars-blauw-groen-geel-oranje-rood. In die regenkleuren is het schip van de Dominicanenkerk twee dagen gehuld. De KRO-NCRV doet dit met als boodschap: liefde is voor iedereen. ,,We zijn weer een stap verder.”

Huub Tuin van de Dominicanenkerk bekijkt het kleurenspektakel vanuit het midden van de kerk. Toen de KRO-NCRV hem benaderde om mee te doen met de actie, was zijn antwoord een volmondig ja, vertelt hij. ,,Iedereen is uniek. Die boodschap willen we hiermee uitdragen. We hopen dat inclusiviteit uiteindelijk een onnodig woord wordt omdat iedereen normaal is.”
Zo ziet de kerk er nu uit.

Enige katholieke kerk
De Dominicanenkerk is de eerste – en enige – katholieke kerk die meedoet aan de actie. ,,De kruisweg van Jezus wordt mooi uitgelicht in regenboogkleuren. Normaal staan er nooit spots op”, wijst Tuin. Ook de protestantse Domkerk in Utrecht en de Westerkerk in Amsterdam doen mee. De KRO-NCRV organiseert de actie omdat de omroep de boodschap wil uitdragen dat ‘liefde voor iedereen’ is. Het moment is gekozen vanwege de Pride in Amsterdam, die op 30 juli begonnen is. Pride Zwolle vindt plaats op 26, 27 en 28 augustus. Woordvoerder Anusha Bruitzman: ,,Vorig jaar deed alleen de Westerkerk in Amsterdam mee, nu wilden we wat meer verspreiding over het land. En we wilden graag een katholieke kerk. Daarom sprong de Dominicanenkerk bij ons in het oog”, vertelt woordvoerder Anusha Bruitzman.

Jan Laan, bewoner van het Dominicanenklooster, staat naast Tuin. ,,Wat een schitterende kleuren”, zegt hij, een zucht slakend. Laan moet denken aan wat zijn vader een jaar of vijftig al eens tegen hem zei. ,,Hij zei: ‘Iedereen is door God geschapen.’ Nou, hoe mooi wil je het hebben?” Het is alles wat je hoeft te weten, vinden ze in de Dominicanenkerk. ,,Deze actie helpt die boodschap bij iedereen door te laten dringen.”Af en toe verdwijnt de regenboog nog even en wordt de kerk in het donker gehuld. Technici zijn nog op zoek naar de beste afstelling. Bij een Mariabeeld zijn er twee in de weer met twee losse lampen, die tussen verschillende kleuren verspringen. In het midden van de kerk staan op een grote tafel tal van microfoons, mengpanelen staan klaar voor gebruik. In Zwolle worden op maandag namelijk de live-uitzendingen voor Spraakmakers (NPO Radio 1) en De Ochtend van 4 (NPO Radio 4) gemaakt. Heleen Rompelman, voorzitter van COC Zwolle, is ook naar de kerk gekomen. ,,Wauw”, is haar eerste reactie. ,,Dit bewijst maar weer: alle gezindten kunnen achter onze gemeenschap staan. Het laat zien dat we een stap verder zijn dan vroeger.”

Prev Een beeldverhaal van Renee Rienties over kinderleed
Next De ambachtelijke palingrokerij

Comments are closed.

NO COPY !