De ambachtelijke palingrokerij

De ambachtelijke palingrokerij is een nering in verval. Nederland telt er nog een stuk of vijf à zes, waaronder familiebedrijf Konter in Vollenhove, waar de vierde generatie inmiddels de scepter zwaait. Die maakt zich niet druk om de toekomst, al is de paling een bedreigde diersoort.

Met de knieën over elkaar wacht Everhard Konter (67) geduldig op een draaistoel voor de zwartgeblakerde ovens, waar de familie al 111 jaar paling rookt. De rust zelve, zo lijkt het, al is deze niet helemaal zelf verkozen. ,,Ik heb vorig jaar een hersenbloeding gehad”, verklaart hij. ,,In november”, zegt zoon Jacco. ,,Wanneer ben je weer begonnen? Januari?”

Zoiets. Nog steeds is pa elke dag in de rokerij te vinden, maar hij beperkt zich tot het roken van de paling. Helemaal de oude is hij nog niet, merk je aan zijn motoriek. Een jaar of zes geleden droeg hij de ambachtszaak over aan zijn zoon, de derde en vierde generatie. ,,Mijn moeder en ooms helpen ook nog steeds mee, vooral als het druk is, in de zomer.”

Jacco werkt van jongs af aan in de rokerij aan de Vollenhoofse haven. ,,Vanaf mijn 12de hand-en spandiensten, met 17 jaar in vaste dienst.” Beter dan studeren, al volgde hij de opleiding detailhandel aan Friese Poort in Emmeloord. ,,Maar het meeste heb ik van mijn ouders geleerd. Een aantal jaren terug vroeg mijn vader of ik het over wilde nemen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik vind het, hoewel druk, leuk om te doen.”

Ongeluk

Het familiebedrijf werd opgericht door zijn overgrootvader. Die was Zuiderzeevisser, maar moest na een ongeval noodgedwongen een andere broodwinning zoeken, waarna hij vis ging roken.Jacco en zijn partner, Michelle, hebben twee zoontjes. Het is dus niet uitgesloten dat er ooit een vijfde generatie aan het roer staat. Al ziet ook Jacco het aantal rokerijen afnemen en zal hij ze nimmer daartoe verplichten. ,,Ik denk dat er in ons land nog vijf, zes over zijn. Vorig jaar is er nog weer eentje in Elburg verdwenen”, verwijst hij naar de rokerij van Van Triest die wegens afnemende gezondheid en gebrek aan opvolging stopte.Een jaar of wat terug brandde de rokerij af en weken de Konters tijdelijk uit naar Urk. ,,De winkel was intact gebleven. Moesten we de hele tijd op en neer, dat was een heel gedoe”, blikt Jacco terug. De ventilator, die het vuur letterlijk aanwakkerde, ging eruit en maakte plaats voor een pijp.

Automaat

Of de rokerij wel of niet overleeft? Aan Konter, die vooral levert aan visgroothandels en -winkels, zal het niet liggen. Met een in coronatijd volledig vernieuwde winkel, een palingautomaat en sinds enkele jaren een webshop, gaat hij met de tijd mee. Via internet bestelde vis gaat per post naar particuliere klanten in voornamelijk Nederland en België, maar ook naar Frankrijk en Duitsland.Wat niet is veranderd in ruim een eeuw is het productieproces van de paling, met het schoonmaken, drogen, in zout zetten en ongeveer drie uur roken in kasten boven een vuurtje met zaagsel van eiken- en beukenhout. Liefst twee ton paling en andere vissoorten (zalm, makreel) roken ze per jaar.
Vader Everhard en zoon, derde en vierde generatie palingrokers in Vollenhove.

Namaak

Waar ambachtelijke rokerijen opdrogen, is de industrie overgestapt op computerkasten met ‘namaakrook’. Daar komt geen vlam meer aan te pas. ,,Voor een groothandel als de Makro. Minder lekker, wel goedkoper”, zegt Jacco daarover.Maar er is nog werk zat, al is de paling een bedreigde diersoort. ,,De komende tien jaar kunnen we nog wel vooruit, ik maak me daar geen zorgen over. We roken hier ook zalm en makreel; desnoods gaan we iets anders doen. Ik zit niet, zoals de boeren, aan werk en plek vast”, aldus de in Marknesse woonachtige Jacco.De automaat, een noviteit die hij precies een jaar terug introduceerde, loopt volgens Konter goed. Al is de zaak zes dagen per week open, je hebt altijd mensen die buiten sluitingstijd een visje willen scoren. ,,Toeristen en mensen die uit de kroeg komen”, lacht Jacco.

Prev Kleurenspektakel in Dominicanenkerk
Next Nieuwe stolpersteine in Zwolle onthuld

Comments are closed.

NO COPY !