Buitenzwembad Hasselt is hele winter open

Het buitenbad in Hasselt is voor het eerst in de winter geopend en daarmee doet het zwembad goede zaken, zeker in de afgelopen lockdown. „We hadden zo’n 600 zwemmers per dag, zelfs ’s ochtends om zes uur een groep uit Amersfoort”, vertelt zwembadmanager Raymond Spijkerman

Terwijl Spijkerman in winterjas vanaf de zijkant toekijkt, trotseren steeds meer zwemmers de kou om een duik te nemen in het verwarmde water. „Het valt allemaal reuze mee, het is net alsof het water steeds warmer wordt hoe langer je zwemt”, vertelt Jan Hilboezen (73) uit Hasselt voordat hij in het water stapt. Hij zwemt iedere dag samen met zijn vrouw en schoonzus. „Het houdt ons in beweging en het is hier erg gezellig met allemaal bekenden. Eerder gingen we een paar keer per week naar Zwartsluis om te zwemmen in het binnenbad, maar buiten is veel fijner. Een stuk minder benauwd.” Die mening delen veel zwemmers, want het buitenbad kan rekenen op veel belangstelling. „We hebben zo’n zestig tot zeventig zwemmers per dag”, legt zwembadmanager Raymond Spijkerman uit. „We hadden vooraf bedacht het met zo’n vijftig bezoekers per dag rendabel zou zijn en dit pakt dus goed uit.”

Het is voor het eerst dat het Ariën Prins van Wijngaarden Bad in Hasselt in de wintermaanden open blijft. „Vorig jaar hebben we het bad in Zwartsluis in de winter opgedaan met het dak open vanwege de lockdown en daar was veel animo voor. Niet alleen vanwege corona, maar ook omdat sommige mensen buitenzwemmen fijner vinden.”

Daarom besloot Spijkerman eens te inventariseren hoe groot de animo in Hasselt zou zijn voor een opening in de winter. „Daar kwamen veel positieve reacties op en we hebben natuurlijk ook gekeken of het financieel haalbaar zou zijn. Je moet aardig wat stoken om de watertemperatuur op 25 graden te krijgen, maar het water was nog warm van de zomer en we hoeven nu in het voorjaar niet alles opnieuw op te starten. Bovendien gaat er een zeil over als we dicht zijn, wat zorgt dat het water op temperatuur blijft.”

Amersfoort 

Door de toegenomen gasprijzen nemen de kosten wat toe. „Dat telt wel aan als je bedenkt dat we met de zwembaden in Zwartsluis, Genemuiden en Hasselt samen zo’n 250.000 kuub gas per jaar gebruiken en de prijs stijgt van 63 cent naar een euro per kuub.”

Daartegenover staat dat het zwembad in de lockdown rond de kerstvakantie op veel belangstelling kon rekenen. „Verenigingen uit heel het land kwamen naar ons toe, omdat de binnenbaden dicht moesten blijven en er maar een paar buitenbaden in het land open waren. Zo was er een groep uit Amersfoort die hier elke ochtend om zes uur stond.”

Verduurzamen

„Het is mooi meegenomen, maar niet zo dat je daar heel veel extra mee verdient, want de baden in Zwartsluis en Genemuiden moesten verwarmd blijven voor zwemles, terwijl je daar niet voor andere zwemmers open mag”, legt Spijkerman uit.

Hij denkt dat de winteropenstelling in Hasselt voor herhaling vatbaar is. „Maar dat moeten we natuurlijk nog wel met ons bestuur bespreken. We zullen bijvoorbeeld moeten kijken hoe we het een en ander kunnen verduurzamen, zodat we in de zomer kosten kunnen uitsparen.”

105 keer

Zwemmer Jan Hilboezen ziet het in elk geval helemaal voor zich om dit ook volgend jaar weer te doen. „We zijn sinds het ingaan van het winterabonnement al 105 keer wezen zwemmen, hebben maar een paar dagen overgeslagen. Dat gaan we ook de zomer volhouden en dan willen we volgend winter weer.”

Next Solidariteitsmars voor Oekraïne

Comments are closed.

NO COPY !